24 uurseconomie

AllPaperbacksWinchester is een gemoedelijke studentenstad in Zuid Engeland met een prachtige kathedraal, een knus stadscentrum en een groen buitengebied. Het heeft een beetje een Jane Austen sfeertje, ze is er dan ook overleden.

Maar er is meer. Zo was er in een passage een klein boekwinkeltje. Het was vaak dicht en ik ben er dan ook niet binnen geweest. Echter, buiten stond dag en nacht een rijtje boeken uitgestald. Het fascineerde mij telkens als ik er langs liep. Deze handelaar had zijn boeken altijd open en bloot staan.

Bij de boeken hing een heel klein briefje ‘ All Paperbacks only £1 each. If the shop is closed, please put the money through the letterbox in the door. Many thanks. ‘.

Je ziet het wel eens op het platteland, aan de kant van de weg bij boerderijen. Jam, bloemen, honing, aardbeien, uien, noem maar op. Je kunt geld in een potje stoppen en iets meenemen. En in de stad zie je wel eens ruilboekenkasten. Maar dit was in een stad en gericht op verkoop, en dat zie je niet veel.

Dat vind ik dus creatief ondernemen, je doet het namelijk beter dan de webshops die ook 24/7 open zijn. Hier kunnen klanten de boeken bekijken en er even aan ruiken waardoor je eerder geneigd bent tot een impulsaankoop. Daarnaast is het betaalsysteem heel simpel. In plaats van dat jij de webwinkel maar moet vertrouwen dat ze netjes met je creditcard gegevens omgaan, vertrouwt deze winkel jou en je stadsgenoten. Waarschijnlijk verdwijnen er geen boeken, en als dat wel zo is, dan is dat maar zo. Het wekt vertrouwen, wederzijds.

Het is een omslag in denken. Uitgaan van vertrouwen en daarmee je omzet verhogen. En waarschijnlijk heeft het ook nog een lange termijn effect. Het stimuleert de verkoop, het is sympathiek en het is goed voor je publiciteit. Mensen praten en lezen er over, zelfs tot in Nederland aan toe….

 

WinchesterBookNight WinchesterBookDay

 

Met LeMartin help ik architecten en creatieve ondernemers.

Plaats een reactie